Onderzoek niet-gesprongen explosieven

Op een onbekend aantal plaatsen in Nederland liggen nog bommen, granaten en andere munitieartikelen uit de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting is van al het explosieve materieel dat gedurende de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) is ingezet, verschoten of afgeworpen, tussen de zeven en vijftien procent om verschillende redenen niet tot ontploffing gekomen. Wanneer deze explosieven bij werkzaamheden worden aangetroffen, kunnen deze gevaar opleveren voor de publieke veiligheid. De komende maanden ziet u ons daarom buiten onderzoek doen.

Van het eiland van Dordrecht is bekend dat er in de eerste oorlogsdagen van mei 1940 intensieve oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden. De toenmalige Rijksweg 16 tussen Dordrecht en de Moerdijkbruggen vormde de centrale as van deze gevechten. In november 1944 werd het gebied opnieuw onderdeel van een front. De Poolse Brigade van het 1e Canadese leger begon op 3 november 1944 met de aanval op de Moerdijkbruggen. Onderdeel van de aanval was ondersteunend vuur op Duitse artilleriestellingen aan de noordkant van de brug.

In het gebied zijn daarnaast ook veel beschietingen en bombardementen geweest, maar ook gecrashte vliegtuigen. Verder lagen er tijdens de oorlog ook mijnenvelden in en rondom het projectgebied. In de periode 1971 tot 2010 zijn er al veelvuldig explosieven gemeld en geruimd.

Voorafgaand aan het project Aansluiting A16-N3 heeft vooronderzoek (literatuur, archieven en foto’s) plaatsgevonden om te beoordelen of er indicaties zijn dat er binnen het projectgebied niet-gesprongen explosieven aanwezig zijn. Uit het vooronderzoek is naar voren gekomen dat er indicaties zijn voor de aanwezigheid van afwerpmunitie, verschoten munitieartikelen en gedumpte munitieartikelen.

Nagenoeg het gehele projectgebied ten zuiden van de N3 is verdacht op afwerp- of geschutsmunitie. Wij zijn deze week gestart met het detectieonderzoek buiten. Tijdens het onderzoek worden verstoringen in het aardmagnetisch veld gemeten. Verstoringen wijzen op de aanwezigheid van metaalobjecten. Deze worden vervolgens benaderd en verder onderzocht. Boskalis Nederland heeft een eigen, gecertificeerde, afdeling die dit onderzoek buiten uitvoert.

Posts created 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven